top of page

Publicitat a l'escola

Efectes de la publicitat a curt i llarg termini

Els infants tenen una manca de sentit crític per a entendre la part manipulativa de la publicitat, a causa de la falta d’experiència. Sobretot succeeix ja que els infants acostumen a veure la televisió sols, sense la companyia d’un adult que els hi pugui explicar tot allò que estan veien. Per tant, aquest fet té uns efectes en els infants, tant a curt com a llarg termini.

 

A curt termini, trobem infants consumistes, atrets pels anuncis de joguines o de menjar ràpid, ja que en aquests també n’ofereixen. Per tant, fa que exigeixin als pares obtenir aquell producte si o si.  Molts pares, acaben oferint als seus fills allò que volen per tal de no sentir més exigències. Per tant, la influencia de la publicitat i la poca autoritat dels pares, afecta al caràcter dels infants.  D’aquesta manera a llarg termini, el que estem creant  és la personalitat de la persona que serà en un futur. Amb aquests exemples el que formem són persones egocèntriques i manipulatives, que creuen que poden fer el que volen com, quan i on volen.  Per tant, és important la supervisió d’un adult. És cert, que la televisió no és l’únic factor de socialització dels infants, però si la resta d’agents amb el que es relacionen actuen d’acord amb aquesta, els mitjans de comunicació seran el factor que condicionarà la socialització d’aquests infants.

 

 

Models d’infants en relació a la influència de la publicitat

A partir de la relació dels infants amb la publicitat trobem tres models diferents.

 

Per una banda, l’infant manipulat, aquell al qual li influeix directament la publicitat, la seva innocència i manca de capacitat per analitzar i reflexionar fa que sigui víctima de la publicitat.

 

Per altra banda, l’infant crític. És el tipus d’infant al qual, els publicistes creuen que es dirigeixen amb els seus anuncis. És a dir, aquell infant capaç d’analitzar críticament tota aquella informació que rep.

 

Per últim, l’infant tutelat per un adult o el filtre familiar. En aquest cas, l’acció educativa, tant per part de l’escola, com per part dels pares, guien aquesta influencia publicitària que rep, i per tant pot anar desenvolupant un pensament crític.  D’aquesta manera, tal com deia Vigotsky, l’infant construeix el seu propi aprenentatge gràcies a la interacció social, l’intercanvi i les relacions amb els altres. 

bottom of page